HOME NIEUWS

Laatste schijf van 'Cumulus' geadopteerd.

Het is het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse gelukt! De financiën voor het nieuwe kunstwerk ’Cumulus, dat medio deze maand verschijnt op de rotonde Raadhuislaan - J.M.den Uyllaan/ Centrumlaan zijn rond. Als aan alle financiële toezeggingen is voldaan, dan kan het bestuur van stichting Oud & Nieuw Spijkenisse het complete kunstwerk inclusief fundering als een geschenk van de stichting en het bedrijfsleven aanbieden aan de gemeente Spijkenisse.

Ik doe mee maar...

“Ik doe mee maar wel onder één voorwaarde en dat is dat mijn bedrijf de laatste schijf voor zijn rekening mag nemen. "zei Ad van der Bom, eigenaar van het Aannemingsbedrijf Van der Bom & Breevaart b.v. uit Geervliet. Ons bedrijf heeft de laatste tijd twee panden aan de Voorstraat totaal verbouwd en teruggebracht in de stijl van de jaren vijftig. Bijzondere opdrachten. Eén pand in opdracht van een particulier en het andere pand in opdracht van de gemeente Spijkenisse. Wij hebben met veel plezier ons vakmanschap in de opbouw van de panden gelegd. Tot volle tevredenheid van onze opdrachtgevers. Met de adoptie van de laatste schijf willen wij laten zien dat wij graag iets terugdoen voor de gemeenschap in Spijkenisse. "aldus Ad van der Bom.

Blijdschap

Het bestuur van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse kijkt met blijdschap terug op het bereikte resultaat. Alle schijven zijn geadopteerd door het bedrijfsleven. ”De realisatie van het kunstwerk heeft véél en veel meer tijd en inspanning gekost dan wij konden vermoeden. Wij zijn met het zoeken naar sponsors dit voorjaar gestart.

 

In deze tijd, waarin de financiële crisis toch duidelijk een negatief stempel zette op onze zoektocht naar sponsors, is het ons uiteindelijke gelukt om tot dit geweldige resultaat te komen. Wij kunnen straks met het kunstwerk aanbieden aan de gemeente Spijkenisse als een geschenk van het bedrijfsleven van Spijkenisse en tot ver buiten de gemeentegrenzen.” zegt stichtingsvoorzitter Cees van Wijngaarden.

Oxideren

Het kunstwerk ‘Cumulus’ is gereed. Op dit moment staat het kunstwerk buiten en de Cortenstalen schijven zijn nu onderhevig aan het snelle oxidatieproces, die het beeld die fraai roestbruine status moet gaan geven. Cortenstaal heeft de eigenschap dat het snel roest maar daarna niet meer. De levensduur van het kunstwerk is in feite oneindig en kan dus tot in lengte van jaren de rotonde voor de parkeergarage CityPlaza straks gaan sieren. Het is nog even wachten tot zaterdag 17 december a.s. maar dan zal rond de klok van 17.00 uur het kunstwerk met het nodige spektakel worden onthuld.


HDK architecten schenken 500,- euro
Het Rotterdamse architecten bureau HDK architecten heeft de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse verblijd met een gift van 500,- euro bestemd voor het kunstwerk Cumulus. HDK staat voor Han de Kluijver architecten en wordt na de terugtrekking van Han de Kluijver nu geleid door Arno de Ruiter, een geboren en getogen Spijkenisser. Op dit moment wordt in Spijkenisse het project van 'De Levende Steen' (een kerkgebouw van meer dan 2000 zitplaatsen) gebouwd onder leiding van HDK architecten.
Daarom ook vond het architectenkantoor de participatie in Cumulus een aanwinst voor 'Beeldend Spijkenisse'

Productie kunstwerk 'Cumulus' bijna voltooid.
De technici van Segno d'Arte uit Groot-Ammers zijn tevreden. Het kunstwerk 'Cumulus',een creatie van de kunstenaar Pieter Obels. is technisch gereed. Het kunstwerk heeft de fabriek verlaten en is vervoerd naar een bedrijf dat nu moet zorgen dat de bescherm- en vetlagen van het kunstwerk via hoge drukspuittechniek worden verwijderd, waarna de natuur haar werk kan doen en het blanke Cortenstaal via weersinvloeden zijn eerste sneloptredende roestlaag zal krijgen. Cortenstaal krijgt zijn schoonheid immers door zijn bekende roestvorm, die in de loop der tijd alleen maar mooier wordt.

Tijdig gereed

Het bestuur van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse kan dus gerust zijn. De onthullingsdatum van 17 december 2011 komt normaliter niet meer in gevaar. De rotonde voor CityPlaza is ontdaan van de groenbeplanting en de vier heipalen, die als fundatie voor het kunstwerk nodig waren, zitten in de grond en de holle buizen zijn inmiddels volgestort met beton. Het wachten is nu op het storten van de fundatieplaat, die dan uiteraard moet uitharden alvorens het kunstwerk in de nachtelijke uren kan worden geplaatst.

Adoptie bijna voltooid
De adoptie van de Cortenstalen schijven van 'Cumulus' is bijna voltooid. Dit tot genoegen van het bestuur van stichting Oud & Nieuw Spijkenisse, dat met vreugde bekend kan maken dat de directeur van het Autobedrijf P. Troost & Zonen, met vestigingen in Spijkenisse en Hellevoetsluis ook te kennen gaf met plezier een schijf van het toekomstige kunstwerk te willen adopteren. Piet Troost: "Ik ben als zelfstandige weliswaar 35 jaar geleden begonnen in Rockanje maar al snel kregen wij ook een vestiging in Spijkenisse aan de Mizarstraat, waar ons bedrijf destijds het voormalige pand van Renaultdealer Weijers heeft gekocht.

Vanaf die tijd zijn wij betrokken bij Spijkenisse en verkopen daar onze merken Daihatsu en Subaru en uiteraard volop occasions. Toen de voorzitter van de stichting een beroep op mij deed om een schijf te adopteren heb ik spontaan ja gezegd. De stad Spijkenisse krijgt steeds meer allure en kunst verlevendigt de stad permanent. Daar werk ik graag aan mee.

Ook de directies van de bouwbedrijven
Ballast Nedam uit Capelle a.d. IJssel en Dura Vermeer Bouw Rotterdam b.v. hebben via wethouder GertJan 't Hart het bestuur van stichting Oud & Nieuw Spijkenisse laten weten ook graag een schijf van het kunstwerk te willen adopteren. "Ons rest nu nog de adoptie van de laatste schijf van het kunstwerk 'Cumulus'.
Ik heb goede hoop dat wij die adoptie volgende week kunnen aankondigen. Dat zou geweldig zijn, omdat wij dan met de nodige trots op de dag dat het kunstwerk zal worden onthuld, dit als een geschenk van onze stichting en het bedrijfsleven kunnen aanbieden aan de gemeente Spijkenisse.
"aldus stichtingsvoorzitter Cees van Wijngaarden.


Het gaat goed met 'Cumulus'
Ook ons 'klein' bedrijf adopteert een schijf (november 2011)
Ingrid & Ad van der Linden van het Grafisch Ontwerpbureau Tilia Cordata uit Spijkenisse zijn beiden kunstliefhebbers. Dat heeft uiteraard ook met hun vak te maken.
Hun bedrijf besloot aan het eind van het jaar, waarin het 25-jarig bestaan van hun bedrijf werd gevierd, een schijf van het toekomstige kunstwerk 'Cumulus' te adopteren. "Wij lazen in de media dat de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse heel enthousiast aankondigde nog slechts enkele schijven van het totaal van 50 Cortenstalen schijven, waaruit Cumulus straks is opgebouwd, verwijderd te zijn. Door dat bericht werden mijn vrouw en ik gestimuleerd om te laten zien dat wij de totstandkoming van kunst in de stad Spijkenisse omarmen. Ingrid, mijn vrouw, is naast haar ontwerpwerk voor Tilia cordata, als beeldend kunstenaar actief en ook ik lever mijn bescheiden deel door bezig te zijn met kunstzinnige ontwerpen in metaal. Een duidelijke verwevenheid dus.
Vanwege ons zilveren jubileum hebben wij besloten om ook als klein bedrijf ons steentje bij te dragen aan de totstandkoming van het fraaie kunstobject Cumulus, dat eind december zeker als blikvanger in het centrum van de stad het nodige stof zal doen opwaaien. Want dat het kunstobject een 'eyecatcher' wordt staat voor mij vast." aldus Ad van der Linden.

Nu nog een model op schaal. Over vier weken werkelijkheid

"Het zijn spannende tijden voor ons. Er moet nog zoveel georganiseerd worden voordat het kunstwerk 'Cumulus'medio december 2011 kan worden onthuld. De rotonde moet worden ontdaan van de beplanting want straks moet er worden geheid om zo de stabiliteit van het kunstwerk, dat zo'n 9,5 meter hoog wordt, te kunnen garanderen. Ook wordt er bij het bedrijf 'Segno d'Arte keihard gewerkt aan de totstandkoming van het geheel. De schijven, die het kunstwerk tot een geheel maken, moeten zorgvuldig worden gelast en op de juiste plek worden gemonteerd. Een karwei dat veel meer tijd kost dan begroot. Toch zeggen de mensen van Segno d'Arte dat zij tijdig zullen leveren. Daar gaan wij dan ook maar vanuit." zegt Cees van Wijngaarden, voorzitter van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse.

Medewerking

De Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse kan echter rekenen op de volledige medewerking van de gemeente Spijkenisse en dat is een plezierige gedachte. Positief kan er ook gesproken worden over de bereideid van het bedrijfsleven om het kunstwerk te sponsoren. Zo meldde het assurantiebedrijf Van KlaverenStigter uit Spijkenisse bij monde van haar directeur Pieter van Klaveren met genoegen een schijf van het kunstwerk te willen adopteren. "Kunst verfraait het centrum van de stad. Zeker zo'n opvallend kunstwerk als Cumulus straks gaat worden. Het maakt de stad compleet." aldus Van Klaveren.Ook Voorne-Putten Autogroep b.v. met vestigingen in Spijkenisse en Hellevoetsluis reageerde uiterst positief op de oproep van de stichting. "Wij hebben het verzoek in de groep besproken en er werd positief op gereageerd door onze medewerkers. Onze auto's (Volkswagen, Audi, Skoda en Seat) zijn qua vormgeving ook kunstzinnige producten evenals het bijzondere kunstwerk 'Cumulus' waaraan wij als bedrijf graag ons steentje aan bijdragen." aldus Toni Masrantuono, verantwoordelijk voor marketing en sales van Voorne-Putten Autogroep b.v.

Met de adoptie van opnieuw twee schijven van het kunstobject 'Cumulus' nadert het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse toch langzaam aan het punt waarop gesproken kan worden van een totale adoptie van het kunstwerk door het bedrijfsleven." Als wij als stichting in december het complete kunstwerk als een cadeau aan de stad Spijkenisse en haar bevolking kunnen aanbieden, dan kunnen wij met dankbaarheid zeggen dat onze vele inspanningen echt zijn bekroond." zegt een dankbaar bestuur.

Er wordt keihard gewerkt aan het beeld 'CUMULUS' (oktober 2011)
In de werkplaats van Segno d'Arte, een bedrijf dat kunstwerken in opdracht van kunstenaars vervaardigt, wordt momenteel keihard gewerkt om het beeld 'Cumulus' tijdig gereed te hebben. Dit om de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse de garantie te geven dat het beeld in week 50 op de rotonde voor CityPlaza kan worden geplaatst om enkele dagen later officieel onthuld te kunnen worden. "Onze las- en constructietechnicus Henk de Kruijf is samen met de kunstenaar Pieter Obels dagelijks aan het werk om te zorgen dat de bolvormige schijven, die het beeld van 'Cumulus' gestalte geven, op de juiste plaats op het stalen skelet te zetten.
"Wij hebben ons duidelijk vergist in het aantal uren dat de fabricage van het kunstwerk vergt. Maar het komt allemaal goed" zegt directeur Ton Lommers. Het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse heeft afgelopen week de werkplaats weer bezocht en heeft vol bewondering gekeken naar het huidige resultaat. "Het wordt een kustwerk dat echt uniek wordt in het centrum van Spijkenisse. Voor ons staat vast dat het een positieve verrassing wordt voor de bevolking van Spijkenisse." aldus de unanieme mening van het bestuur van de stichting.

Wederom vijf donaties

Het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse kan zich opnieuw verheugen op de donatie van liefst vijf schijven van het toekomstig kunstwerk 'Cumulus'

Zo zei Herman Baris, directeur/eigenaar van de bekende rederij Fortuna, die met twee partyschepen vanuit de Spijkenisser haven tal van eendaagse vaartochten organiseert, "natuurlijk doen wij mee aan jullie oproep. Als puur Spijkenisser bedrijf, dat vrijwel iedereen kent, willen wij best een bijdrage leveren aan de verlevendiging van de stad. Wij adopteren met genoegen een schijf."

Het bedrijf Struyk Verwo b.v. uit Alphen aan de Rijn, dat in de loop der jaren miljoenen straatstenen leverde aan de gemeente Spijkenisse, liet bij monde van haar vertegenwoordiger J.W. Pietersma weten, ook graag te willen meewerken aan de verfraaiing van de stad Spijkenisse door middel van kunst. Ook dit bedrijf adopteerde een schijf.

Ook het stratenmakerbedrijf Adr. Van den Berg b.v. uit Heinenoord dat al tientallen jaren werkt voor de gemeente Spijkenisse en dat uiteraard graag blijft doen, liet zich niet onbetuigd en adopteerde een schijf.

Spontaan reageerde Henk Moree van het Aannemersbedrijf Moree v.o.f. uit Hekelingen op een mailtje van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse door de volgende dag te antwoorden op een verzoek tot adoptie van een schijf met de mededeling: "wij doen mee"

Het bouwbedrijf Van der Vorm Bouw Rotterdam b.v. uit Papendrecht dat talrijke bouwactiviteiten in Spijkenisse'' uitvoert liet het bestuur van de stichting weten ook graag een schijf van het kunstwerk Cumulus voor haar rekening te willen nemen.Volledige sponsoring


"Ons bestuur is er nu van overtuigd dat het kunstwerk 'Cumulus', als het zal worden onthuld, volledig zal zijn gesponsord door het bedrijfsleven. Toen wij met het kunstwerk startten zijn wij met wethouder Kees Dijkman van Cultuur tot de overeenstemming gekomen dat wij minimaal 50% van het kunstwerk voor onze rekening zouden nemen en de gemeente Spijkenisse de andere helft. Het is anders gelopen.
Aanvankelijk verliep de sponsoring traag en moeizaam maar in de loop der tijd, mede als gevolg van de belangrijke invloed van de media, die onze persberichten zo bereidwillig plaatsten, is de animo van het bedrijfsleven danig gestegen. Zo groot was de belangstelling dat ons bestuur de absolute overtuiging heeft dat het beeld straks compleet zal worden gedragen door het bedrijfsleven van Spijkenisse en daarbuiten. Dat vervult ons zeker met de nodige trots." aldus stichtingsvoorzitter Cees van Wijngaarden.


Beeld 'Cumulus'wordt later geplaatst (oktober 2011)
Tot teleurstelling van het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse zal het kunstwerk 'Cumulus'van de kunstenaar Pieter Obels niet in november maar in december worden onthuld op de rotonde voor CityPlaza in hartje stad Spijkenisse. Segno d'Arte het bedrijf dat het kunstwerk samen met de kunstenaar vervaardigt heeft laten weten dat de opbouw van de schijven ingewikkeld is en veel meer tijd kost dan begroot. "Aan de ene kant teleurstellend maar aan de andere kant geeft het ons de gelegenheid om ons nog extra in te spannen, zodat wij straks als stichting een compleet kunstwerk aan de gemeente en de bevolking van Spijkenisse kunnen aanbieden. Dus zonder dat wij van de subsidie gebruik behoeven maken. Daar zag het lange tijd niet naar uit. Echter het bedrijfsleven reageert tot op dit moment erg positief zodat wij er alle vertrouwen in hebben dat alle schijven van het kunstwerk zullen worden geadopteerd" aldus stichtingsvoorzitter Cees van Wijngaarden.
Opnieuw 4 donaties

Ook het Deltaport Donatiefonds afdeling Spijkenisse toont haar betrokkenheid bij het kunstwerk en doneerde met genoegen het geld voor de sponsoring van een schijf van het kunstwerk.

Braber Groenvoorziening b.v. uit Renesse bleek ook bereid om de realisatie van het toekomstige kunstwerk 'Cumulus' mogelijk te maken. Directeur De Glopper: "Wij werken al tal van jaren voor de gemeente Spijkenisse en hopen dit nog jaren te mogen blijven doen. Door deze donatie proberen wij een bijdrage te leveren om meer kunst in de stad te realiseren, hetgeen de leefbaarheid ten goede komt."

Schildersbedrijf Kloet Voorne-Putten b.v. wilde als oudste bedrijf in Spijkenisse zeker niet achterblijven en schonk eveneens een schijf voor het kunstwerk. "Heel vroeger stond ons bedrijf ( het toenmalige schildersbedrijf Verzijl) op de Nieuwstraat. Nu komt het kunstwerk hemelsbreed niet ver van die plek te staan. "aldus de heer Kaubouw, manager Spijkenisse.

BAM wegen b.v. uit Den Haag liet zich ook niet onbetuigd. Dit bedrijf heeft veel van de lokale wegen in de stad Spijkenisse voorzien van asfalt. "Wij werken met plezier in Spijkenisse en hopen dat nog lang te mogen doen. Toen de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse een beroep op ons deed en om de donatie van een schijf voor het nieuwe kunstwerk vroeg, hebben wij niet lang geaarzeld en spontaan ja gezegd. Kunst verlevendigt het stadsbeeld en wij zijn blij daaraan te kunnen bijdragen." aldus woordvoerder Jan van den Heuvel.

Stap dichterbij
Door de adoptie van een vijftal schijven is de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse weer een stap dichterbij gekomen wat de realisatie van het toekomstige kunstwerk 'Cumulus'betreft. Het bestuur van de stichting is ervan overtuigd dat medio december het kunstobject kompleet zal zijn geadopteerd. Men deed met succes een beroep op het bedrijfsleven om schijven van het beeld te willen adopteren. "In aanvang liep het stroef maar nu het einde in zicht is willen steeds meer bedrijven hun steentje bijdragen. En dat stemt dankbaar." Zo zegt het bestuur.

Toekomstig kunstwerk 'Cumulus' groeit gestaag verder

Het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse is buitengewoon verheugd dat er wederom positief nieuws kan worden gemeld over het toekomstige kunstwerk 'Cumulus' en wel in tweeërlei opzichten. Op dit moment zijn technici van Segno, d'Arte samen met kunstenaar Pieter Obels, volop aan de slag om het kunstwerk vorm te geven. Indrukwekkend om te zien hoe het skelet, dat de basis vormt voor het kunstwerk inmiddels fier overeind staat. Ook in de afgelopen periode hebben zich weer bedrijven gemeld, die bereid zijn een schijf van het nieuwe kunstwerk te adopteren.

Het bedrijf Verheij bestratingen en infra uit Sliedrecht reageerde spontaan op een verzoek tot donatie. Directeur Ruiter: "Wij zijn nu drie jaar volcontinue actief in Spijkenisse. In diverse wijken hebben wij riolerings- en straatwerken uitgevoerd en andere civiele technieken toegepast. Dan leer je zo'n stad kennen en wil je wat terugdoen om de stad te verlevendigen. Vandaar onze donatie van een schijf.

De Rotaryclub Spijkenisse is een serviceclub, die midden in de samenleving staat. Haar leden komen dan ook uit alle geledingen van die samenleving. De Rotaryclub Spijkenisse steunt lokale, regionale, nationale en ook internationale doelen. Een bijdrage leveren aan lokale culturele doelen behoort hier ook toe. Vandaar dat het initiatief van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse van harte wordt ondersteund.

A. de Reus Aannemersbedrijf b.v. sinds 1980 gevestigd in Vlaardingen heeft sinds maart dit jaar een werklocatie aan de Puntweg te Spijkenisse. Voorheen beter bekend als de 'timmerwinkel' van Hogenboom b.v. Vanuit deze locatie worden in Spijkenisse e.o. werkzaamheden uitgevoerd door de afdeling Bouw- en industrie. De komst naar Spijkenisse was aanleiding voor het bedrijf om gehoor te geven aan de oproep tot een donatie van een schijf van het kunstwerk.

Ook Aluchemie is een van de donateurs van een schijf van 'Cumulus'. Dit bedrijf investeert graag in projecten in de nabij gelegen gemeente Spijkenisse, vanwege haar leidende principe 'zorg voor mens & milieu'. Niet alleen vanwege het feit dat deze gemeente zeer dichtbij Aluchemie is gelegen maar ook omdat meer dan 100 medewerkers afkomstig zijn uit Spijkenisse. Daarmee zorgt Aluchemie voor een belangrijke werkgelegenheid maar investeert op deze wijze ook graag in de relatie met haar omgeving.

Lindeloof b.v. uit Hellevoetsluis is in Spijkenisse ondermeer zeer betrokken geraakt bij de realisatie van het nieuwe Stadsplein. Het fraaie sierstraatwerk rondom de nieuwe winkels werd door dit bedrijf uitgevoerd. "Vandaar onze betrokkenheid bij het toekomstige kunstwerk, dat het centrum van Spijkenisse binnenkort gaat verfraaien. Wij doen voor de stad waarin wij werken altijd graag iets terug voor de bevolking. De adoptie van een schijf van 'Cumulus' past prima in onze beleving." Aldus directeur Albert Martinus.

Met de adoptie van liefst vijf schijven komt de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse weer een stap dichterbij het doel waarna men streeft.
Inmiddels zijn er 30 schijven van het kunstwerk geadopteerd ofwel 60%, "Weliswaar is de planning in de fabriek ,waar men het nieuwe kunstwerk vervaardigd enigszins uitgelopen, maar nog steeds is de verwachting dat wij in samenwerking met de gemeente Spijkenisse eind november begin december van dit jaar het kunstwerk 'Cumulus' kunnen laten onthullen.
Wij hebben dus nog enkele maanden tijd om ons in te spannen om nog tal van sponsors te vinden die het kunstwerk willen complementeren. Voorlopig pas ons dankbaarheid voor het nu al bereikte resultaat." aldus stichtingsvoorzitter Cees van Wijngaarden.

Huisartsen schenken schijf voor 'Cumulus'
In Spijkenisse zijn tal van artsen met elkaar verbonden in een een soort coöperatie. Tijdens de vergadering, die eind september werd gehouden, is besloten om gehoor te geven aan de oproep van de stichting 'Oud & Nieuw Spijkenisse' om te willen meewerken aan de realisatie van het kunstwerk 'Cumulus', dat voor het einde van dit jaar zal verijzen op de rotonde voor CityPlaza in hartje stad Spijkenisse. De artsen besloten unaniem een schijf voor het kunstwerk te schenken, dat daardoor weer een stapje dichterbij is gekomen. Uiteraard is het bestuur van de stichting de artsen erkentelijk voor hun donatie.

Toekomstig kunstobject 'Cumulus' groeit wekelijks
De belangstelling voor het toekomstige kunstwerk 'Cumulus', dat eind van dit jaar zal worden onthuld op de rotonde voor 'CityPlaza' in hartje stad Spijkenisse, groeit met de dag. Dankzij de vrijwel wekelijkse publicaties in de diverse media gaat het kunstwerk steeds meer leven. Steeds meer bedrijven tonen interesse om via de adoptie van een schijf van het kunstobject mee te werken aan de totstandkoming ervan. Ook bij de bevolking van Spijkenisse gaat het kunstwerk, tot genoegen van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse, steeds meer tot de verbeelding spreken.

Ook afgelopen week lieten weer vier bedrijven het bestuur van eerder genoemde stichting weten graag mee te werken aan de realisatie van het kunstobject.

Aannemingsbedrijf A.C. de Groot b.v. uit Meerkerk reageerde spontaan op het verzoek van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse en adopteerde een schijf van het kunstobject. Directeur Fred de Groot wil hiermee de betrokkenheid van zijn bedrijf met Spijkenisse aangeven. "Wij werken nu zo'n tiental jaren in Spijkenisse door middel van het aanleggen van rioleringen en het verrichten van straatwerk. Recent werd met duurzame sierbestrating het mooie woon- en winkelcentrum Stadsplein, dat op 15 september a.s. wordt geopend, ingericht. Met dit alles krijg je een band met die plaats. Vandaar ook dat wij positief hebben gereageerd op de oproep van de stichting. Kunst in de stad levert discussies op. Kunst verlevendigt en geeft de bevolking tot in lengte van jaren stof tot discussie". aldus directeur De Groot.

Hofstede Demontage, Milieu- & Sloopwerken, onderdeel van de Hofstede Group b.v. uit Rotterdam-Botlek is ook één van de donateurs. Dit bedrijf heeft in Spijkenisse tal van sloopwerkzaamheden verricht. O.a. het voormalig Baristerrein. "Wij maken in feite via onze werkzaamheden telkens weer ruimte voor nieuwe ontwikkelingsfases in de stad. Oud verdwijnt, nieuw verschijnt. Het is telkens weer verrassend te zien hoe je plekken in de stad ziet veranderen en kwalitatief verbeteren. Wij zijn dus de voorlopers van de stadvernieuwers. Zo'n groot nieuw kunstwerk op de rotonde voor CityPlaza is duidelijk ook vernieuwend. De kunstenaar Pieter Obels legt ziel en zaligheid in zijn ontwerp dat absoluut opzien zal gaan baren als straks het kunstobject geplaatst wordt. Nieuwe kunst in de stad spreekt ons aan. Vandaar ook onze medewerking." aldus David Hofstede.

Bijzonder is ook de adoptie van één van de schijven van Cumulus door John en Margaret van Uitvaartverzorging Spanjersbergh. "Wij zijn weliswaar een kleine onderneming, die echter wel wil bewijzen dat wij ons niet alleen met droevige zaken bezig houden maar ook oog hebben voor de leefbaarheid van de stad Spijkenisse. Zo'n sprankelend kunstwerk op de rotonde voor 'CityPlaza' spreekt ons bijzonder aan. Het geeft de stad cachet. Net zoals wij dit nastreven in ons werk." aldus het echtpaar Spanjersbergh.

Het bedrijf D.C. Molendijk b.v., aannemer van straat, grond- en rioleringswerken liet bij monde van René Molendijk weten ook een schijf van het kunstwerk te willen adopteren. "Mijn vader startte 45 jaar geleden met zijn bedrijf. Sindsdien zijn wij echt een Spijkenisser stratenmakersbedrijf geworden. Aan de groei van Spijkenisse hebben wij gelukkig ons steentje mogen bijdragen door de aanleg van nieuwe straten of de reconstructie daarvan. Uiteraard hopen wij dat nog tot in lengte van jaren te mogen blijven doen. Kunst ik de stad vind ik telkens weer bijzonder. Zeker als straks 'Cumulus' de rotonde in het centrum, waar iedere automobilist langs komt, gaat sieren." aldus Molendijk.

Het kunstobject 'Cumulus' komt steeds dichterbij. Inmiddels is meer dan de helft van de 50 cortenstalen schijven geadopteerd." Het geeft de burger moed en dwingt ons telkens weer door te gaan met onze zoektocht naar sponsors. Het economisch tij zit bepaald tegen voor ons maar wij hebben goede hoop dat wij in de komende maanden, die ons nog resten nog de nodige sponsors zullen gaan vinden."aldus het bestuur van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse. Voor meer informatie over het kunstwerk zie www.stichtingoudennieuwspijkenisse.nl

Nieuwe donaties doen het kunstwerk 'Cumulus' groeien (perbericht 22 augustus)
De vakantieperiode is voorbij. Scholen zijn weer begonnen en ook het bedrijfsleven gaat weer volop aan de slag. Reden waarom het bestuur van de stichting 'Oud & Nieuw Spijkenisse' zich weer kan verblijden met de adoptie van een viertal schijven van het kunstwerk 'Cumulus' dat wordt gevormd door 50 ronde schijven van Cortenstaal die een diameter hebben van 80 centimeter. Het kunstwerk, dat eind oktober 2011 zal worden geplaatst wordt straks 9,5 meter hoog en 7 meter breed.

Nijman/Zeetank International Logistic Group, die 60 jaar geleden ontstond in Spijkenisse en sindsdien met diverse vestigingen is uitgewaaierd over Europa maar altijd haar thuisbasis in Spijkenisse heeft gehouden, adopteerde een schijf van het kunstwerk. Directeur Kees van Noordt vindt dat kunst heel positief kan werken. 'Je vindt kunst mooi of minder mooi. Het kunstobject van Pieter Obels vind ik absoluut een mooi ontwerp en zeker op die beoogde plek een verfraaiing van het centrum van Spijkenisse. Daaraan verleen ik graag mijn medewerking."

Meesterbakker Voskamp adopteert eveneens een schijf van het kunstwerk. 'Ons bedrijf kent zijn oorsprong in de Voorstraat van Spijkenisse waar Bakker Voskamp meer dan veertig jaar geleden startte. Sindsdien is ons bedrijf fors gegroeid en vervullen wij als bakkersbedrijf een regionale functie. Toch is Spijkenisse altijd onze basis gebleven. Hier staat onze brood- en banketbakkerij en hebben wij diverse winkels. Het kunstwerk dat komt op de rotonde voor Cityplaza gaat zeker cachet aan het hart van Spijkenisse geven. Omdat de wortels van ons bedrijf in het centrum van deze stad liggen, verlenen wij graag onze medewerking.' zegt directeur Cees Weeda.

Goud- en zilver atelier Ed Nobel
, bekend van de markt in Spijkenisse en van het grote atelier en de verkoopruimte aan de Oranjelaan, bood ook spontaan aan een schijf te willen adopteren.
Ed Nobel: ' Zelf ben ik altijd bezig met kunstzinnige ontwerpen in goud en zilver. Ook beeldhouwen doe ik graag in mijn spaarzame vrije tijd. Toen mij gevraagd werd om mee te willen werken aan de totstandkoming van het kunstwerk heb ik spontaan ja gezegd. Een groot kunstwerk op de rotonde midden in het hart van Spijkenisse spreekt mij zeker aan. Kunst heeft een goede link met ons bedrijf. Als goudsmid is dat meer dan logisch. Ik ben ervan overtuigd dat het kunstwerk van Peter Obels absoluut een 'eyecatcher' wordt waarvan de bevolking van Spijkenisse jarenlang plezier kan gaan beleven.

De winkeliers van het Winkelhart Spijkenisse dragen met de adoptie van een schijf zeker ook hun steentje bij. Ed Jongeneel, de enthousiaste voorzitter van de winkelhartwinkeliers sprak over de verfraaiing van de stad door het kunstwerk op de rotonde. Half september bruist Spijkenisse door de opening van het nieuwe stadsplein. Wij feesten zeker mee en door deze donatie willen wij het leuke initiatief van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse van harte ondersteunen en verheugt het daardoor straks zeker de feestvreugde.
Het bestuur van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse is uiteraard blij met de nieuwe donaties. 'Het gaat de goede kant op. Vele bedrijven komen nu terug van vakantie. Wij hebben nog tal van potjes op het vuur staan.
We zitten nu bijna op de heft qua geadopteerde schijven. Zoiets geeft de burger moed. Het kunstwerk is besteld en in de maak. Dus er is geen weg terug. Maar ons bestuur heeft er alle vertrouwen in dat eind oktober een fraai kunstwerk op de rotonde van Cityplaza zal worden gerealiseerd.
Wij werken er hard aan" aldus voorzitter Cees van Wijngaarden. Meer info op: www.stichtingoud&nieuwspijkenisse.nl

Kunstwerk 'Cumulus' gaat steeds meer leven (persbericht 2 augustus)
SPIJKENISSE - Mede door het feit dat de diverse media telkens weer aandacht besteden aan het toekomstige kunstwerk 'Cumulus', dat in het najaar van 2011 zal komen te staan op de rotonde voor City Plaza, gaat het toekomstige kunstwerk steeds meer tot de verbeelding van mensen spreken. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven, dat steeds vaker bereid is om de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse de helpende hand toe te steken. Wederom zes schijven

Het bestuur van de Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse werd afgelopen week wederom verblijd met de adoptie van zes schijven van het toekomstige kunstwerk. Daarnaast viel een andere donatie hen ten deel.

Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Algemeen directeur Nico Zevenbergen van
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg bood namens zijn bank drie schijven aan. Het motto van de bank is daarbij dat men vindt dat naast de komst van de nieuwe futuristische bibliotheek, de naderende opening van de winkels op het Stadsplein en de komst van het nieuwe theater, de entree van de stad ook best aandacht verdient. Het toekomstige kunstwerk 'Cumulus' vindt de bank dan ook een welkome kunst- zinnige aanvulling, die verder allure aan de stad zal gaan geven. Vandaar hun donatie.

Evides Waterbedrijf
Ook het Evides Waterbedrijf, dat een drinkwaterproductielocatie op de Berenplaat in Spijkenisse heeft en dus drinkwater levert aan elke inwoner van Spijkenisse, sprak het nieuwe kunstwerk 'Cumulus' aan. Zeker ook omdat de vestiging op de Berenplaat een bijzondere architectuur heeft en diverse moderne kunstwerken herbergt. Evides adopteert daarom één van de 50 schijven van het toekomstige kunstobject.

Olijf, De Gulle Gaper, Papagallo, De Keyzer en café Merz
De eigenaren van de horecabedrijven Olijf, De Gulle Gaper, Papagallo, De Keyzer en café Merz staken de koppen bij elkaar en na een kort overleg besloten zij dat hun gezamenlijke bedrijven toch ook acte de présence moesten geven als het gaat om het centrum van de stad te verfraaien met kunst.
Samen besloten zij tot de adoptie van één van de vijftig schijven.

Woningbouwvereniging De Leeuw van Putten liet bij monde van het hoofd Bewonerszaken mevrouw S.M. Broekmeulen weten dat men graag meewerkt aan initiatieven die via kunst de stad Spijkenisse mooier maken. Een bedrag van duizend euro viel de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse ten deel.

Niemantsverdriet b.v.
Het taxibedrijf Niemantsverdriet b.v. dat vooral bekend staat om het jarenlange ouderen- en gehandicaptenvervoer en in dat kader honderden Spijkenissers dagelijks van dienst is, besloot eveneens tot een donatie van één van de schijven van het kunstwerk. Leo Niemantsverdriet wilde als een soort afscheidsmoment voor de Spijkenisser bevolking iets terugdoen en besloot daarom tot de adoptie van een onderdeel van het kunstwerk dat tenslotte straks een bijzonder kunstobject zal zijn, dat ongetwijfeld de gehele Spijkenisser bevolking zal gaan boeien.

Bijzonder dankbaar is het bestuur van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse met de diverse donaties. Het heeft er intussen toe geleid van ruim 1/3 van het toekomstige kunstwerk qua toezeggingen van het bedrijfsleven is gerealiseerd. 'Het blijkt dat het kunstwerk steeds meer gaat leven onder het bedrijfsleven en de bevolking. Dat geeft ons de moed om verder te gaan met onze pogingen om te komen tot een totale adoptie van het complete kunstwerk."zo zegt de voorzitter van de stichting.

Opnieuw drie schijven voor kunstwerk 'Cumulus' geadopteerd (persbericht juli)
SPIJKENISSE- Opnieuw zijn er halfronde schijven van het toekomstige kunstwerk 'Cumulus', dat in het najaar van 2011 zal gaan verrijzen op de rotonde voor City Plaza in hartje stad Spijkenisse, geadopteerd.

Ingenieursburo IOB
Het bestuur van de Stichting 'Oud & Nieuw Spijkenisse' werd blij verrast met de donatie van een schijf door het Ingenieursburo IOB uit Hellevoetsluis. Directeur Errol Ooft van het bedrijf zei dat zijn bureau telkens weer bij tal van bouwwerken in Spijkenisse wordt betrokken en in dat kader graag zijn steentje bij wilde dragen om zo het kunstwerk daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Oliehandel D.C.Berkel
Ook het Spijkenisser bedrijf Oliehandel D.C.Berkel bleek wederom bereid één van de initiatieven van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse te willen ondersteunen en adopteerde liefst twee schijven.

Daarmee te kennen gevend dat men pogingen om te komen tot meer kunst in Spijkenisse van harte toejuicht.. 'De kop is eraf. 10% van de schijven is geadopteerd. Ons bestuur is druk bezig om telkens weer bedrijven te benaderen om hen te vragen mee te helpen om het kunstwerk 'Cumulus' daadwerkelijk te kunnen realiseren.
Natuurlijk zijn er teleurstellingen maar nu de eerste schapen over de dam zijn volgen er hopelijk meer. Ik ben ervan overtuigd dat dit nieuwe kunstwerk een absolute 'eyecatcher' wordt als je het centrum van Spijkenisse binnenrijdt. Bedrijven moeten het idee krijgen dat door hun sponsoring zij daadwerkelijk meehelpen de stad Spijkenisse te verrijken met kunst. Als dat lukt dan is ons bestuur enorm blij." aldus Cees van Wijngaarden, voorzitter van Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse.

Eerste bollen van nieuw kunstwerk geadopteerd (persbericht juni)
De eerste drie cirkelvormige halfronde schijven van het toekomstige kunstwerk 'Cumulus', dat in de herfst van dit jaarzal gaan verrijzen op de rotonde voor CityPlaza in het centrum van Spijkenisse, zijn geadopteerd. Het bestuur van de stichting 'Oud & Nieuw Spijkenisse' is druk in de weer om het bedrijfsleven van Spijkenisse te interesseren om een of meer schijven van het kunstobject te willen adopteren. Deze inspanningen hebben inmiddels geleid tot de adoptie van drie schijven van het nieuwe beeld.
Pro Delta
De directie van Pro Delta Holding b.v., die op het bedrijventerrein enorme opslagloodsen exploiteert en duidelijk een groot zakelijk verleden heeft in Spijkenisse viel de eer te beurt om zich als eerste bedrijf te melden met de mededeling dat men twee van de 50 halfronde schijven van het kunstobject wil adopteren. Sinds het bestaan van de stichting Oud & Nieuw Spijkenisse heeft dit bedrijf tal van activiteiten ondersteunt. Stichtingsvoorzitter Cees van Wijngaarden was dan ook uitermate blij toen bekend werd dat de eerste twee schijven werden gedoneerd.

'Gelukkig is het eerste schaap over de dam en ik hoop dat er nog vele zullen volgen. Want in deze mindere economische tijd zal het niet eenvoudig zijn om sponsors over de streep te trekken om dit unieke kunstobject, dat echt een absolute 'eyecatcher' gaat worden te kunnen realiseren. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit kunstwerk een aanwinst voor de stad Spijkenisse gaat worden. Het idee moet gaan leven bij het bedrijfsleven." aldus Van Wijngaarden.

ABNAMRO bank
Twee dagen later meldde de directie van de ABNAMRObank, die een vestiging heeft aan de Raadhuislaan, niet ver van de rotonde, dat ook zij een van de 50 schijven wil adopteren hetgeen de stand op drie brengt. Een reden voor het bestuur van stichting Oud & Nieuw Spijkenisse om met veel enthousiasme verder te gaan met het trachten om nog vele meer sponsoren te vinden, die mee willen helpen het kunstwerk mogelijk te maken.

Stichting Oud & Nieuw Spijkenisse, Secr.: Zonnebloemstraat 41, 3202 KH Spijkenisse 2011